Flaga: Unia Europejska - Europejski Fundusz Społeczny Flaga: Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Monografia dr Katarzyny Olszewskiej

Monografia dr Katarzyny Olszewskiej

Monografia "Konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu mleczarskiego w kontekście uwarunkowań jednolitego rynku"  dr Katarzyny Olszewskiej to najnowsza publikacja wydawnictwa ANS w Elblągu.

"Przedstawiona w monografii koncepcja odznacza się znacznym stopniem użyteczności i wypełnia dostrzegalną lukę w piśmiennictwie z zakresu zarządzania strategicznego, umożliwiając ocenę konkurencyjności firm przemysłu mleczarskiego z perspektywy wymagań rynku europejskiego. W moim przekonaniu wysoką ocenę przeprowadzonych rozważań podnosi ich oparcie na podejściu interaktywnym, w myśl którego konkurencyjność przedsiębiorstwa jest determinowana przez splot wzajemnie powiązanych czynników, tworzących wielowymiarową przestrzeń, i które należy traktować jako zbiór występujących jednocześnie elementów, wzajemnie od siebie zależnych i przenikających się." - Z recenzji Prof. dr. hab. Jarosława Karpacza, UJK w Kielcach

"Istotność problematyki podjętej w tej monografii, czyli konkurencja i konkurencyjność przedsiębiorstw, jest ponadczasowa, obfitując w luki badawcze, których powstawanie jest dodatkowo potęgowane przez zmieniające się uwarunkowania funkcjonowania przedsiębiorstw. Jedno z takich, stosunkowo nowych uwarunkowań, analizuje Autorka monografii, odnosząc się do przynależności Polski do Unii Europejskiej i regulacji tzw. jednolitego rynku." - Z recenzji Prof. dr hab. Aldony Glińskiej-Neweś, UMK w Toruniu

Katarzyna Olszewska - doktor nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości. Adiunkt i Zastępca Dyrektora Instytutu Ekonomicznego ds. Kształcenia w Akademii Nauk Stosowanych w Elblągu, ekspert ścisłego grona Krajowego Zespołu Ekspertów ds. kształcenia i szkolenia zawodowego (VET), nominowanych przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Nauczyciel mianowany - w latach 2002-2014 nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Handlowych w Elblągu. Egzaminator Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łomży egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik handlowiec. Członkini i koordynator projektów realizowanych przy współpracy z Instytutem Badań Edukacyjnych, Fundacją Rektorów Polskich oraz firmą Pearson Central Europe. Autorka kilkunastu publikacji.

"Konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu mleczarskiego w kontekście uwarunkowań jednolitego rynku" - Spis treści


Data publikacji: 22 czerwca 2022

Przewiń do góry